Jaka jest różnica pomiędzy czarną a zieloną herbatą?
Zarówno czarna jak i zielona herbata pochodzą z tej samej rośliny (Camellia sinensis). Różnica tkwi jednak w procesie przetwarzania. Zielona herbata jest wyłącznie suszona (i nie fermentowana). Proces przetwarzania zielonej herbaty jest znacznie krótszy dzięki czemu zachowuje ona łagodniejszy smak i cenne składniki chemiczne.W jakie substancje bogata jest zielona herbata?
Podstawowe składniki zielonej herbaty to polifenole (silne przeciwutleniacze, odpowiadają również za poprawę nastroju), kofeina (niweluje uczucie zmęczenia), inne przeciwutleniacze (witaminy A, B complex, C, E, K, P i U) i minerały (m. in. fluorek).Jakie są zalety picia zielonej herbaty?
Zielona herbata od tysięcy lat stosowana była w medycynie naturalnej krajów dalekiej Azji (przede wszystkim Chin) do leczenia wszystkich schorzeń - od bólu głowy do depresji. Współczesne badania naukowe wskazują, że zielona herbata dostarcza wielu zalet zdrowotnych. Zmniejsza ryzyko powstawania nowotworów, zapobiega wystąpieniu reumatoidalnego zapalenia stawów, obniża cholesterol, przeciwdziała chorobom serca i układu krążenia oraz zaburzeniom funkcji układu immunologicznego.W jaki sposób zielona herbata pomaga w odchudzaniu?
Regularne picie zielonej herbaty obniża cholesterol, podnosi termogenezę (szybkość spalania kalorii przez organizm) i zwiększa utlenianie tłuszczu.Zielona herbata w naturalny sposób zwiększa spalanie tłuszczu przez organizm oraz przejmuje kontrolę nad przepływem glukozy w komórkach tłuszczowych.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz