licznik odwiedzin

niedziela, 14 października 2012

ciasta jesienne 10\10

Tarta jabłkowa
Tarta jabłkowa
 

Składniki:

  • mąka pszenna [300 g]
  • masło [150 g]
  • żółtko z jajka [1 szt.]
  • woda [4 łyżki]
  • jabłka
  • cukier waniliowy [1 op.]
  • cynamon [3 łyżki]
  • skórka z cytryny [1 szt.]
  • Przygotowanie:

    Mąkę, zimne! masło i żółtko szybko zagnieść na gładką masę. Dodać zimną wodę stopniowo, w zależności od potrzeby. Ciasto zawinąć w folię i włożyć do lodówki na ok. 30 min.

    W tym czasie obierać jabłka (ilość jabłek, cukru i cynamonu - w zależności od wielkości jabłek i upodobań smakowych), pokroić na plasterki i wrzucić do garnka. Dusić z cukrem, cukrem waniliowym, cynamonem i ew. startą skórką z cytryny.

    Ciasto wyjąć z lodówki, szybko rozwałkować i wyłożyć na foremce do tarty.

    Istnieją różne metody pieczenia tarty:
    najpierw podpiekamy ciasto, a następnie wykładamy farsz i podpiekamy razem,
    albo od razu na ciasto wykładamy farsz i pieczemy razem.

    Ja stosuję pierwszą - formę z ciastem wstawiam do piekarnika i piekę ok. 15 min. aż ciasto delikatnie się zarumieni. Warto wyłożyć ciasto np. papierem do pieczenia i wsypać suchą fasolę - wtedy ładnie się upiecze; nie zmieni kształtu.

    Następnie na ciasto wykładam farsz. Można też farsz ozdobić kawałkami ciasta, które smarujemy białkiem (ładnie się przyrumieni). Całość podpiec w piekarniku, aż zauważmy, że ciasto jest gotowe czyli złociste i kruche. To kwestia paru minut.

    Można również na ciasto od razu wyłożyć jabłka bez uprzedniego duszenia i razem zapiekać (ok. 20-30min).


    Polecam również wersję z budyniem.:

    Budyń przygotowujemy wg. opisu na torebce, ale z nieco mniejszej ilości mleka. Gotowy budyń wylewamy na podpieczone ciasto, a na to wykładamy owoce np. jabłka pokrojone w plasterki, maliny, truskawki, porzeczki (mogą być mrożone). Całość pieczemy jeszcze ok.5 minut.

    Miłośnikom bezy proponuję ubić pianę z białek i tym przykryć owoce i podpiec, aż uzyskamy bezową chmurkę.

    Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz