licznik odwiedzin

niedziela, 14 października 2012

ciasta jesienne 2\10

Ciasto jesienne

Składniki:


Przygotowanie:

Ciasto dość szumnie nazwane przez mojego Lubego "najlepszym na świecie". Jest proste (największą trudność stanowi obranie jabłek ;), mokre i baaardzo bakaliowe. W sam raz na szybkie niedzielne pieczenie.

Jabłka obieramy, drążymy i kroimy w kostkę. W misce ucieramy jajka z cukrem, dolewamy olej, sypiemy mąkę, sodę, kakao. Wszystko ucieramy np. drewnianą pałką. Dodajemy rodzynki i orzechy oraz jabłka. Mieszamy.

Prostokątną lub okrągłą blachę smarujemy tłuszczem i wysypujemy mąką. Następnie wykładamy ciasto. Masa może być gęsta i z trudem się nakładać. Mój sposób na to jest taki, że najpierw wykładam część masy z jabłkami, później troszkę samych jabłek równomiernie i na koniec przykrywam pozostałym ciastem wklepując delikatnie jabłka w środek.

Pieczemy ok. 40 min. w temperaturze 180 stopni C (z termoobiegiem).
Można posypać cukrem pudrem jak wystygnie. U mnie na ogół schodzi jeszcze ciepłe.
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz