Ciasto Snickers
Składniki:
- CIASTO
- mąka pszenna [3 szklanki]
- jajka [2 szt.]
- margaryna [100 g] (polecam Kasię)
- miód [2 łyżki]
- soda oczyszczona [1 łyżeczka]
- cukier [1 szklanka]
- masa orzechowo-karmelowa:
- margaryna [100 g] (polecam Kasię)
- miód [2 łyżki]
- cukier [0.5 szklanki] (połowa szklanki)
- orzechy włoskie [300 g] (posiekanych orzechów)
- krem
- mleko [1.2 l] (1litr i 200ml :))
- budyń waniliowy [2 op.] (w proszku)
- cukier [0.75 szklanki] (3/4 szklanki)
- cukier waniliowy [2 op.]
- mąka pszenna [1.5 łyżki] (1,5 łyżki)
- mąka ziemniaczana [1.5 łyżki] (1,5 łyżki)
- margaryna [200 g] (polecam Kasię)
- POLEWA
- czekolada mleczna [200 g] (2 tabliczki)
- margaryna
[100 g] (polecam Kasię)
Przygotowanie:
Ciasto Snickers , bez wątpienia jedno z moich ulubionych ciast.
Próbowałam i degustowałam wiele wersji nieskromnie powiem, że ta jest najlepsza :)
Połączenie dwóch miodowych ciast, warstwy orzechowo-miodowej, pysznego waniliowego kremu i polewy czekoladowej po prostu musi smakować wyjątkowo. Polecam wszystkim łasuchom.
Przygotowanie:
Ciasto:
Wszystkie składniki zagnieść, proces nieco pracochłonny ale cierpliwości. Podzielić na pół. Jedną połową wylepić formę. Piec 15-18 minut w 180oC.
Warstwa orzechowo-karmelowa:
Masło rozpuścić z miodem i cukrem. Dodać orzechy. Chwilę podgrzewać.
Resztą ciasta wylepić wylepić drugą formę. Rozsmarować na surowym jeszcze cieście warstwę orzechową. Piec razem około 15-18 minut w 200oC. Wystudzić.
Krem:
Połowę mleka tj jakieś 600ml na krem podgrzać. Do drugiej części mleka dodać budynie waniliowe, cukier, cukry waniliowe i obie mąki. Wymieszać. Połączyć z gorącym mlekiem, podgrzewać aż masa zgęstnieje. Wystudzić.
Masło utrzeć, dodając stopniowo przestudzoną masę budyniową.
Krem nałożyć na to ciasto bez orzechów i przykryć tym z orzechami (orzechami do dołu).
Polewa:
Czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej z masłem. Polać ciasto.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz