licznik odwiedzin

niedziela, 14 października 2012

ciasta jesienne 4\10

Ciasto Snickers
Ciasto Snickers

Składniki:


  • CIASTO
  • mąka pszenna [3 szklanki]
  • jajka [2 szt.]
  • margaryna [100 g] (polecam Kasię)
  • miód [2 łyżki]
  • soda oczyszczona [1 łyżeczka]
  • cukier [1 szklanka]
  • masa orzechowo-karmelowa:
  • margaryna [100 g] (polecam Kasię)
  • miód [2 łyżki]
  • cukier [0.5 szklanki] (połowa szklanki)
  • orzechy włoskie [300 g] (posiekanych orzechów)
  • krem
  • mleko [1.2 l] (1litr i 200ml :))
  • budyń waniliowy [2 op.] (w proszku)
  • cukier [0.75 szklanki] (3/4 szklanki)
  • cukier waniliowy [2 op.]
  • mąka pszenna [1.5 łyżki] (1,5 łyżki)
  • mąka ziemniaczana [1.5 łyżki] (1,5 łyżki)
  • margaryna [200 g] (polecam Kasię)
  • POLEWA
  • czekolada mleczna [200 g] (2 tabliczki)
  • margaryna [100 g] (polecam Kasię)

    Przygotowanie:

    Ciasto Snickers , bez wątpienia jedno z moich ulubionych ciast.

    Próbowałam i degustowałam wiele wersji nieskromnie powiem, że ta jest najlepsza :)

    Połączenie dwóch miodowych ciast, warstwy orzechowo-miodowej, pysznego waniliowego kremu i polewy czekoladowej po prostu musi smakować wyjątkowo. Polecam wszystkim łasuchom.



    Przygotowanie:

    Ciasto:

    Wszystkie składniki zagnieść, proces nieco pracochłonny ale cierpliwości. Podzielić na pół. Jedną połową wylepić formę. Piec 15-18 minut w 180oC.



    Warstwa orzechowo-karmelowa:

    Masło rozpuścić z miodem i cukrem. Dodać orzechy. Chwilę podgrzewać.

    Resztą ciasta wylepić wylepić drugą formę. Rozsmarować na surowym jeszcze cieście warstwę orzechową. Piec razem około 15-18 minut w 200oC. Wystudzić.



    Krem:

    Połowę mleka tj jakieś 600ml na krem podgrzać. Do drugiej części mleka dodać budynie waniliowe, cukier, cukry waniliowe i obie mąki. Wymieszać. Połączyć z gorącym mlekiem, podgrzewać aż masa zgęstnieje. Wystudzić.

    Masło utrzeć, dodając stopniowo przestudzoną masę budyniową.

    Krem nałożyć na to ciasto bez orzechów i przykryć tym z orzechami (orzechami do dołu).



    Polewa:

    Czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej z masłem. Polać ciasto.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz