licznik odwiedzin

niedziela, 14 października 2012

ciasta jesienne 6\10

Muffinki z jogurtem, orzechami włoskimi i skórką cytryny
Muffinki z jogurtem, orzechami włoskimi i skórką cytryny

Składniki:


  • cukier [0.667 szklanki]
  • mąka [2 szklanki]
  • proszek do pieczenia [2 łyżeczki] (płaskie)
  • soda oczyszczona [0.25 łyżeczki]
  • sól [0.25 łyżeczki]
  • jogurt naturalny [0.75 szklanki]
  • jajka [3 szt.]
  • aromat waniliowy do ciast [1 łyżeczka]
  • masło [10 dag] (roztopione i przestudzone)
  • orzechy włoskie [0.5 szklanki] (posiekanych)
  • orzechy włoskie [0.5 szklanki] (zmielonych)
  • cytryna [1 szt.] (sok i skórka)

    Przygotowanie:

    W jednej misce mieszamy suche składniki. W drugiej roztrzepujemy jaja z jogurtem i dodajemy pozostałe mokre składniki(poza skórką i orzechami).

    Mokre wlewamy do suchych, dodajemy orzechy i skórkę cytrynową. Mieszamy do połączenia składników.

    Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 200 stopni C i pieczemy na złoto 18-20 minut. Studzimy na kratce.

    Smacznego!

    * ilość porcji: 24 papilotki małej wielkości

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz