Muffinki z jogurtem, orzechami włoskimi i skórką cytryny
Składniki:
- cukier [0.667 szklanki]
- mąka [2 szklanki]
- proszek do pieczenia [2 łyżeczki] (płaskie)
- soda oczyszczona [0.25 łyżeczki]
- sól [0.25 łyżeczki]
- jogurt naturalny [0.75 szklanki]
- jajka [3 szt.]
- aromat waniliowy do ciast [1 łyżeczka]
- masło [10 dag] (roztopione i przestudzone)
- orzechy włoskie [0.5 szklanki] (posiekanych)
- orzechy włoskie [0.5 szklanki] (zmielonych)
- cytryna
[1 szt.] (sok i skórka)
Przygotowanie:
W jednej misce mieszamy suche składniki. W drugiej roztrzepujemy jaja z jogurtem i dodajemy pozostałe mokre składniki(poza skórką i orzechami).
Mokre wlewamy do suchych, dodajemy orzechy i skórkę cytrynową. Mieszamy do połączenia składników.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 200 stopni C i pieczemy na złoto 18-20 minut. Studzimy na kratce.
Smacznego!
* ilość porcji: 24 papilotki małej wielkości
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz