Składniki:
- margaryna [250 g] (Kasia lub Palma)
- cukier puder [1 szklanka] (niepełna)
- jajka [3 szt.]
- mąka [2 szklanki]
- czekolada gorzka [100 g] (lub deserowa)
- kakao [2 łyżki]
- proszek do pieczenia [3 łyżeczki]
- jogurt naturalny [150 g]
- likier [60 ml] (czekoladowy)
- cukier brązowy [2 łyżki] (lub 3)
- śliwki [60 dag] (mniej więcej)
- masło [1 łyżeczka] (do posmarowania dna formy)
Przygotowanie:
To ciasto odwracane, przepyszne, rozpływa się w
ustach...
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C.
Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej z odrobiną mleka lub wody.
Śliwki myjemy, obieramy z ogonków, przepoławiamy i wyjmujemy pestki. Dno formy natłuszczamy masłem, układamy śliwki skórką do góry, wzdłuż brzegów, aż wypełnimy całą formę. Posypujemy śliwki brązowym cukrem.
Margarynę ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę 2-3 minuty. Dodajemy po jednym jaju, cały czas ucierając. Wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz kakao, partiami, (nie wszystko na jedne raz) ucieramy nadal na wolnych obrotach. Dodajemy jogurt naturalny po 1 łyżce, ciągle ucierając. Następnie wlewamy rozpuszczoną (ale nie gorącą!) czekoladę, likier, miksujemy do połączenia składników. Ciasto wylewamy na śliwki. Wyrównujemy wierzch i wstawiamy do piekarnika.
Pieczemy około 40-45 minut (sprawdzamy patyczkiem). Upieczone ciasto studzimy 20 minut, następnie odwracamy do góry dnem.
Smacznego!
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C.
Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej z odrobiną mleka lub wody.
Śliwki myjemy, obieramy z ogonków, przepoławiamy i wyjmujemy pestki. Dno formy natłuszczamy masłem, układamy śliwki skórką do góry, wzdłuż brzegów, aż wypełnimy całą formę. Posypujemy śliwki brązowym cukrem.
Margarynę ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę 2-3 minuty. Dodajemy po jednym jaju, cały czas ucierając. Wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz kakao, partiami, (nie wszystko na jedne raz) ucieramy nadal na wolnych obrotach. Dodajemy jogurt naturalny po 1 łyżce, ciągle ucierając. Następnie wlewamy rozpuszczoną (ale nie gorącą!) czekoladę, likier, miksujemy do połączenia składników. Ciasto wylewamy na śliwki. Wyrównujemy wierzch i wstawiamy do piekarnika.
Pieczemy około 40-45 minut (sprawdzamy patyczkiem). Upieczone ciasto studzimy 20 minut, następnie odwracamy do góry dnem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz