licznik odwiedzin

niedziela, 14 października 2012

ciasta jesienne 1\10

Ciasto czekoladowe ze śliwkami:

Składniki:



Przygotowanie:


To ciasto odwracane, przepyszne, rozpływa się w ustach...

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C.

Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej z odrobiną mleka lub wody.

Śliwki myjemy, obieramy z ogonków, przepoławiamy i wyjmujemy pestki. Dno formy natłuszczamy masłem, układamy śliwki skórką do góry, wzdłuż brzegów, aż wypełnimy całą formę. Posypujemy śliwki brązowym cukrem.

Margarynę ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę 2-3 minuty. Dodajemy po jednym jaju, cały czas ucierając. Wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz kakao, partiami, (nie wszystko na jedne raz) ucieramy nadal na wolnych obrotach. Dodajemy jogurt naturalny po 1 łyżce, ciągle ucierając. Następnie wlewamy rozpuszczoną (ale nie gorącą!) czekoladę, likier, miksujemy do połączenia składników. Ciasto wylewamy na śliwki. Wyrównujemy wierzch i wstawiamy do piekarnika.

Pieczemy około 40-45 minut (sprawdzamy patyczkiem). Upieczone ciasto studzimy 20 minut, następnie odwracamy do góry dnem.

Smacznego!

Ciasto czekoladowe ze śliwkami

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz