Tarta czekoladowo-orzechowa z gruszkami
Składniki:
- mąka pszenna [2 szklanki] (tortowa)
- margaryna [200 g] (mleczna)
- jajka [5 szt.]
- cukier [3 łyżki] (drobny)
- proszek do pieczenia [1 łyżeczka]
- orzechy laskowe [1 szklanka] (drobno posiekane)
- cukier puder [1 szklanka]
- masło [250 g] (naturalne)
- kakao [4 łyżki] (w proszku)
- gruszki [4 szt.] (z ogonkami!)
- wino czerwone wytrawne [750 ml]
- cynamon [2 łyżki] (w proszku)
- cukier brązowy [3 łyżki]
- płatki migdałów [5 łyżek]
- dżem
[4 łyżeczki] (żurawinowy)
Przygotowanie:
Gruszki należy przygotować dzień wcześniej:obrać je ze skórki,pozostawiając ogonki i gniazda.Do rondelka wlać wino,dodać brązowy cukier,cynamon i włożyć gruszki - gotować ok.40min,by były lekko mięke!Wyłączyć gruszki i pozostawić na noc w winie - nabiorą intensywnego aromatu i koloru!!!
Przygotować ciasto kruche:do dużej miski wsypać mąkę pszenną,dodać margarynę i posiekać ja nożem na drobne kawałki.Z dwóch jajek oddzielić żółtka,białka zostawić do masy.Do mąki wsypać proszek do pieczenia,cukier drobny,dodać dwa żółtka zagnieść elastyczne ciasto - zrobić kulę,owinąć folią i wstawić do lodówki na 30min.
Przygotować masę:masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę,3 jajka i 2 białka(które zostały od ciasta)ubić,połączyć z masą maślaną,dodać kakao i orzechy - wszystkie składniki dokładnie wymieszać na jednolity krem.
Foremkę do tarty wysmarować cieniutko masłem,wyłożyć ciastem dno i boki,wychodząc za rant foremki,by ciasto nie spełzło w trakcie pieczenia!Wylać krem czekoladowo-orzechowy na ciasto.
Gruszki osączyć z wina,każdą gruszkę osobno pokroić na plasterki i wykłdać na krem,ogonkami do środka tarty,w ten sposób tworzy się krzyż,posypać płatkami migdałów i wstawić do nagrzanego na 170C piekarnika - piec ok 45-50min,aż ciasto zazłoci się.
W garnuszku rozgrzać dżem,ciepłą tartę posmarować za pomocą pędzla płynnym dżemem,ostudzić.
SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz