Ciasto kruche ze śliwkami i kremem pâtissière
Składniki:
- mąka pszenna [150 g] (spód )
- mąka ziemniaczana [100 g] (spód)
- cukier [50 g] (spód )
- masło [150 g] (schłodzone, spód)
- jajka [1 szt.] (spód)
- mleko [250 ml] (Budyniowy krem pâtissière)
- cukier waniliowy [2 łyżki] (Budyniowy krem pâtissière)
- żółtko z jajka [3 szt.] (Budyniowy krem pâtissière)
- cukier puder [50 g] (Budyniowy krem pâtissière)
- mąka pszenna [1 łyżka] (Budyniowy krem pâtissière)
- mąka ziemniaczana [1 łyżka] (Budyniowy krem pâtissière)
- mąka pszenna [100 g] (Kruszonka)
- mąka ziemniaczana [50 g] (Kruszonka)
- wiórki kokosowe [100 g] (Kruszonka)
- cukier [50 g] (Kruszonka)
- masło [125 g] (schłodzone, Kruszonka)
- śliwki [900 g]
- cukier puder
Przygotowanie:
Składniki:
Spód:
• 150 g mąki pszennej
• 100 g mąki ziemniaczanej
• 50 g cukru
• 150 g masła (schłodzonego)
• 1 jajko
Budyniowy krem pâtissière:
• 250 m mleka
• 2 łyżki cukru wanilinowego lub ziarenka z 1/2 wanilii
• 3 żółtka
• 50 g drobnego cukru lub cukru pudru
• 1 łyżka mąki pszennej
• 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Kruszonka (kokosowa lub migdałowa):
• 100 g mąki pszennej
• 50 g mąki ziemniaczanej
• 100 g wiórków kokosowych lub zmielonych migdałów (lepsze są wiórki kokosowe)
• 50 g cukru
• 125 g masła (schłodzonego)
oraz:
• 900 g śliwek
• cukier puder
Forma o wymiarach 20 x 30 cm
Przygotowanie:
Przygotować spód: do miski przesiać obydwie mąki, dodać cukier i pokrojone na kawałki masło. Rozetrzeć palcami całe masło z mąką i cukrem, aż powstanie kruszonka (drobne okruchy ciasta), następnie dodać jajko i szybko zagnieść ciasto łącząc wszystko w jednolitą kulę. Składniki można również posiekać nożem na stolnicy. Ciasto włożyć do lodówki na 1 godzinę.
Przygotować krem: Do rondelka wlać mleko, dodać cukier wanilinowy lub ziarenka z wanilii. Wymieszać i zagotować. Do miski włożyć żółtka z cukrem i ubijać mikserem na puszystą masę przez około 7 minut. Dodać przesianą mąkę pszenną oraz ziemniaczaną i zmiksować tylko do połączenia się składników. Wlać połowę gorącego mleka do masy z żółtkami i zmiksować, przelać do garnka z resztą mleka i szybko wymieszać. Ciągle mieszając gotować na małym ogniu przez około 1 minutę aż krem zgęstnieje. Uważać aby krem nie przywarł do dna. Przelać do czystej miski i ostudzić. Krem można przygotować wcześniej, trzymać pod przykryciem z folii spożywczej która zabezpieczy przed utworzeniem kożucha.
Ciasto rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia na placek o wymiarach nieco większych niż forma. Przenieść ciasto razem z dolnym papierem do formy, odkleić górny arkusz. Przyciąć wystające brzegi ciasta i dokleić brakujące miejsca. Spód podziurkować widelcem i wstawić do lodówki na pół godziny.
Przygotować kruszonkę: do miski przesiać obydwie mąki, wiórki kokosowe lub zmielone migdały, cukier i pokrojone na małe kawałeczki zimne masło. Rozcierać palcami masło z resztą składników aż powstanie kruszonka (drobne okruszki ciasta), wstawić do lodówki do czasu użycia.
Piekarnik nagrzać do 160 stopni. Wstawić blaszkę z ciastem do piekarnika i piec przez 25 minut na blado złoty kolor. Wyjąć ciasto i ostudzić. Śliwki pokroić na kawałki usuwając pestki.
Na podpieczony spód wyłożyć ostudzony krem, na wierzch wyłożyć śliwki, posypać kruszonką. Wstawić do piekarnika, zwiększyć temperaturę do 180 stopni i piec przez 35 minut na lekko złoty kolor. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz