licznik odwiedzin

niedziela, 14 października 2012

ciasta jesienne 3\10

Ciasto kruche ze śliwkami i kremem pâtissière

Ciasto kruche ze śliwkami i kremem pâtissière

Składniki:


  • mąka pszenna [150 g] (spód )
  • mąka ziemniaczana [100 g] (spód)
  • cukier [50 g] (spód )
  • masło [150 g] (schłodzone, spód)
  • jajka [1 szt.] (spód)
  • mleko [250 ml] (Budyniowy krem pâtissière)
  • cukier waniliowy [2 łyżki] (Budyniowy krem pâtissière)
  • żółtko z jajka [3 szt.] (Budyniowy krem pâtissière)
  • cukier puder [50 g] (Budyniowy krem pâtissière)
  • mąka pszenna [1 łyżka] (Budyniowy krem pâtissière)
  • mąka ziemniaczana [1 łyżka] (Budyniowy krem pâtissière)
  • mąka pszenna [100 g] (Kruszonka)
  • mąka ziemniaczana [50 g] (Kruszonka)
  • wiórki kokosowe [100 g] (Kruszonka)
  • cukier [50 g] (Kruszonka)
  • masło [125 g] (schłodzone, Kruszonka)
  • śliwki [900 g]
  • cukier puder
  • Przygotowanie:

    Składniki:

    Spód:
    • 150 g mąki pszennej
    • 100 g mąki ziemniaczanej
    • 50 g cukru
    • 150 g masła (schłodzonego)
    • 1 jajko


    Budyniowy krem pâtissière:
    • 250 m mleka
    • 2 łyżki cukru wanilinowego lub ziarenka z 1/2 wanilii
    • 3 żółtka
    • 50 g drobnego cukru lub cukru pudru
    • 1 łyżka mąki pszennej
    • 1 łyżka mąki ziemniaczanej


    Kruszonka (kokosowa lub migdałowa):
    • 100 g mąki pszennej
    • 50 g mąki ziemniaczanej
    • 100 g wiórków kokosowych lub zmielonych migdałów (lepsze są wiórki kokosowe)
    • 50 g cukru
    • 125 g masła (schłodzonego)


    oraz:
    • 900 g śliwek
    • cukier puder

    Forma o wymiarach 20 x 30 cm




    Przygotowanie:
    Przygotować spód: do miski przesiać obydwie mąki, dodać cukier i pokrojone na kawałki masło. Rozetrzeć palcami całe masło z mąką i cukrem, aż powstanie kruszonka (drobne okruchy ciasta), następnie dodać jajko i szybko zagnieść ciasto łącząc wszystko w jednolitą kulę. Składniki można również posiekać nożem na stolnicy. Ciasto włożyć do lodówki na 1 godzinę.
    Przygotować krem: Do rondelka wlać mleko, dodać cukier wanilinowy lub ziarenka z wanilii. Wymieszać i zagotować. Do miski włożyć żółtka z cukrem i ubijać mikserem na puszystą masę przez około 7 minut. Dodać przesianą mąkę pszenną oraz ziemniaczaną i zmiksować tylko do połączenia się składników. Wlać połowę gorącego mleka do masy z żółtkami i zmiksować, przelać do garnka z resztą mleka i szybko wymieszać. Ciągle mieszając gotować na małym ogniu przez około 1 minutę aż krem zgęstnieje. Uważać aby krem nie przywarł do dna. Przelać do czystej miski i ostudzić. Krem można przygotować wcześniej, trzymać pod przykryciem z folii spożywczej która zabezpieczy przed utworzeniem kożucha.
    Ciasto rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia na placek o wymiarach nieco większych niż forma. Przenieść ciasto razem z dolnym papierem do formy, odkleić górny arkusz. Przyciąć wystające brzegi ciasta i dokleić brakujące miejsca. Spód podziurkować widelcem i wstawić do lodówki na pół godziny.
    Przygotować kruszonkę: do miski przesiać obydwie mąki, wiórki kokosowe lub zmielone migdały, cukier i pokrojone na małe kawałeczki zimne masło. Rozcierać palcami masło z resztą składników aż powstanie kruszonka (drobne okruszki ciasta), wstawić do lodówki do czasu użycia.
    Piekarnik nagrzać do 160 stopni. Wstawić blaszkę z ciastem do piekarnika i piec przez 25 minut na blado złoty kolor. Wyjąć ciasto i ostudzić. Śliwki pokroić na kawałki usuwając pestki.
    Na podpieczony spód wyłożyć ostudzony krem, na wierzch wyłożyć śliwki, posypać kruszonką. Wstawić do piekarnika, zwiększyć temperaturę do 180 stopni i piec przez 35 minut na lekko złoty kolor. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz