licznik odwiedzin

niedziela, 14 października 2012

ciasta jesienne 7\10

Szarlotka na ciepło - przepis
Szarlotka na ciepło - przepis

Składniki:


  • margaryna [350 g]
  • mąka [3 szklanki]
  • cukier [1 szklanka]
  • żółtko z jajka [5 szt.]
  • proszek do pieczenia [1 łyżeczka]
  • jabłka [1 kg]
  • cukier [1 szklanka]
  • kasza manna [3 łyżki]
  • cynamon [1 łyżka]

    Przygotowanie:

    Jabłka obieramy i usuwamy z nich gniazda nasienne. Kroimy na kawałki (dosyć małe) i wkładamy do garnka. Zalewamy ½ szklanki wody, przykrywamy i dusimy, aż jabłka zaczną się mięknąć. Następnie dodajemy cukier i mieszamy, aż woda odparuje. Do masy jabłkowej dodajemy kaszę,cynamon i mieszamy do połączenia składników.

    Do miski wsypujemy mąkę, cukier oraz proszek do pieczenia. Dodajemy żółtka i posiekaną na drobne kawałki margarynę. Wszystko mieszamy za pomoca miksera lub ręcznie, aż powstanie ciasto przypominające kruszonkę.
    ¾ ciasta przesypujemy do tortownicy o śr. ok 26 cm ( nie trzeba jej wcześniej natłuszczać). i delikatnie ugniatamy palcami, aż uzyskamy dosyć równą powierzchnię. Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w 180 st. C około 15 minut. Na podpieczony spód wykładamy wcześniej przygotowana masę jabłkową i posypujemy równomiernie resztą ciasta. Wstawiamy ponownie do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 40 minut w 180 st. C. Szarlotkę podajemy jeszcze ciepłą z lodami, bitą śmietaną lub polać kremówką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz