Jabłkowo - cynamonowe z orzechami
Składniki:
- mąka [250 g]
- masło [200 g]
- kakao [2 łyżeczki]
- cynamon [1 łyżeczka]
- proszek do pieczenia [1 łyżka]
- rum [0.125 l]
- orzechy włoskie [15 dag]
- jajka [4 szt.]
- cukier [200 g] (może być trzcinowy)
- jabłka
[1 kg] (kwaśne)
Przygotowanie:
Obieram jabłuszka, kroję w kostkę i zalewam rumem.Zostawiam je i zabieram się za ciasto.
Masło miksuję z cukrem na gładką i puszystą masę. Dodaję po 1 jajku nie przerywając miksowania.
Mąkę, kakao, cynamon i proszek do pieczenia mieszam w oddzielnej miseczce i po wymieszaniu delikatnie dodaję do masy.
Delikatnie mieszam i dodaję alkoholowe jabłka :), orzechy.
Jeśli chcecie możecie dodać rodzynki.
Całość wylewam do foremki i piekę 45 minut w temperaturze 180 stopni (wkladam do rozgrzanego piekarnika)
Po tym czasie zostaw ciasto jeszcze na 10 minut w wylączonym piekarniku, aby ochłonęło :)
Ciasto może i wygląda średnio ciekawie, ale jest naprawdę pyszne:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz