Każdej wiosny, gdy przyroda budzi się do życia, my zabieramy się za detoks organizmu. Szukamy najlepszego sposobu, by oczyścić organizm z toksyn, poczuć się lekko, świeżo i młodo.
Serwatka: Odżywia skórę, ułatwia odchudzanie, poprawia kondycję
Jest dostępna pod różnymi postaciami. Każda z nich ma inne właściwości. W bardzo prosty sposób możesz sama przygotować serwatkę z niepasteryzowanego mleka. Jednak w takiej wersji możesz wykorzystać ją jedynie do domowych zabiegów kosmetycznych. Jeśli zależy ci na właściwościach leczniczych i regeneracyjnych serwatki, sięgnij po wysokiej jakości preparaty białkowe w proszku, czyli koncentraty i tzw. izolaty białek serwatkowych. Można je kupić np. w sklepach dla sportowców. Doskonale sprawdzą się, gdy zależy ci, by schudnąć. Są też idealne w stanach osłabienia odporności organizmu, np. po przebytych infekcjach. Dzięki zawartości dużej ilości wapnia wzmacniają też kości.
Jak zrobić serwatkę?Dodaj do 2 l mleka niepasteryzowanego (nie UHT) 3 łyżki zsiadłego mleka. Podgrzej mleko i po chwili odstaw w ciepłe miejsce. Po 12-24 godzinach przecedź przez gazę i sitko.
Maski nie tylko dla ciała
Łagodząca dla skóry z wypryskami: Dodaj do 1/2 szklanki serwatki po 3 łyżki serwatki w proszku i drożdży tak, by powstała pasta. Rozprowadź na ciele tam, gdzie występuje trądzik, np. na dekolcie czy plecach. Poproś o pomoc kogoś z domowników, by naniósł ci maskę na plecy. Po 20 minutach zmyj ją pod prysznicem.Odświeżająca do twarzy: Zmieszaj 3 łyżki serwatki z 1/3 szklanki śmietany i 5 kroplami soku z cytryny. Nanieś na twarz, zmyj po 15 min.
Tonik do twarzy: Naturalną serwatkę używaj do mycia twarzy rano. Zwilżaj w płynie płatek kosmetyczny i kilka razy oklepuj nim buzię. Podziała jak łagodny tonik odświeżający. Nie podrażnia skóry.
Kąpiele dla szorstkiej skóry:
Rumiankowo-serwatkowa: Przed kąpielą natłuść łokcie, stopy i kolana oliwką. Wsyp do wanny napełnionej ciepłą wodą o temp. ok. 37-38 ºC serwatkę w proszku, ok. 250 ml (np. Mogadar, 10,20 zł/500 ml) oraz dodaj napar z rumianku (1 l wody zalej 3 saszetki fix suszonego rumianku). Poleż w kąpieli przez 15 minut. Po zabiegu skóra będzie gładka i przyjemnie miękka.Serwatkowo-otrębowa: Zagotuj 250 g otrąb pszennych w 3 l wody. Gęsty, ostudzony kleik odciśnij na sicie i wlej do wanny z gorącą wodą. Wsyp 200 ml serwatki w proszku. I zanurz się w kąpieli na 15-20 minut. Nawilżysz suchą skórę i usuniesz zanieczyszczenia.
Na zgrabną sylwetkę
Białkowy shake Szczupła sylwetka każdej kobiecie ujmuje lat. Ale nie tylko waga ma znaczenie. Liczą się także ładnie wyrzeźbione mięśnie. A ponieważ stanowią one niemal 40 proc. twojej masy ciała - naprawdę jest o co dbać! Od tego, w jakiej są kondycji, zależy nie tylko młody wygląd i ogólna sprawność, ale także lekki, kobiecy sposób poruszania się. Serwatka to produkt, który ułatwi ci schudnięcie, a także pomoże w wymodelowaniu pięknej, sportowej sylwetki. Dlatego po każdym treningu lub tuż przed nim wypijaj shake’a przygotowanego z białka serwatki.Koktajle rewitalizujące
Pomidorowy: Przygotuj napój z dodatkiem serwatki. Wyciśnij w sokowirówce sok z trzech umytych gałązek selera naciowego i dwóch obranych marchewek. Uzupełnij szklanką soku pomidorowego. Dodaj też miarkę proszku serwatkowego. Zmiksuj wszystko i dopraw do smaku szczyptą soli i świeżo zmielonym pieprzem oraz kilkoma kroplami sosu tabasco.Ananasowy: Pół szklanki soku ananasowego zmiksuj z dwoma plastrami świeżego ananasa (może być też z puszki), połówką banana, 100 ml jogurtu naturalnego oraz miarką serwatki w proszku. Dodaj łyżeczkę miodu. Koktajl pij schłodzony.
Zupa młodości z porem: Oczyść trzy duże pory z zewnętrznych liści. Zostaw tylko białe i jasnozielone części. Pokrój je na plasterki. Trzy ziemniaki i cebulę obierz, pokrój w kostkę. W dużym garnku podgrzej dwie łyżki oleju rzepakowego, włóż warzywa. Duś je, aż zupełnie zmiękną. Zalej gorącym bulionem, z miarką rozpuszczonej serwatki w proszku. Gotuj ok. 15 minut. Dodaj sól i pieprz do smaku. Zmiksuj na gładki krem. Przed jedzeniem posyp zupę świeżym koperkiem i łyżeczką tartego parmezanu. Zjedz z chrupiącą, pełnoziarnistą bułeczką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz